RAZLIKE IZMEĐU RETRANSFER I "DIRECT-TO CARD" ŠTAMPANJA

Decor

Kada se radi o štampanju kartica, postoje dve osnovne opcije između kojih mušterija bira: Direct-to –card i retransfer. Dok oba načina imaju svoje pobornike, odluka koji tip štampe bi Vama najviše odgovarao proizilazi iz upoređivanja prednosti i nedostataka koji obe vrste štampe imaju, u skladu sa onim što Vama treba. Ovde imamo ukratko kako oba načina štampanja funkcionišu, kao i razloge zbog kojih bi uvideli da li donosite pravu ili pogrešnu odluku.

DIRECT-TO-CARD ŠTAMPA

Direct-to-card štampanje(u nastavku teksta DTC) je uveliko najčešće korištena tehnologija štampanja danas. Kako i samo ime implicira, štampači koji koriste DTC tehnologiju štampaju slike uz direktan kontakt glave štampača sa površinom prazne kartice. DTC štampači koriste trake sa pločama različitih boja. Glava štampača zatim zagreva trake i štampa jasne boje na kartici.

Obojena traka obično sadrži 3 ploče: Žutu(Yellow-Y) , Purpurno-crvenu(Magenta-M), Tirkiz(Cyan-C). Kada se kartica uvaci u štampač, glava štampača zagreva svaku ploču. Boja isparava i prenosi se na površinu kartice i stvara jarke boje. DTC štampači mogu da proizvedu 16,7 miliona boja sa 300 dpi rezolucijom.

Najveća prednost korišćenja DTC metode je veoma isplativa. Štampači koji koriste DTC tehnologiju su veoma pristupačni i nude odlčan odnos cene i kvaliteta. Potrošna roba se veoma lako nabavlja i omogućava Vam da štampate ID oznake po veoma niskim cenama po kartici.

Korišćenje DTC štampača je vrlo jednostavno : sve što vam je potrebno su trake i kartice.

Takođe , dobićete izdržljive i ID kartice viskog kvaliteta. Mnoge trake se koriste sa pločom sa zaštitnom prevlakom i štite Vaše kartice. Zaštitni sloj produžava trajanje kartice i sprečava boju da izbledi u kratkom roku.

REVERSE TRANSFER ŠTAMPA

Reverse transfer printing (u nastavku teksta retransfer štampa) kreira odraz odštampan na praznoj traci zvanoj retransfer traka, zatim se ta traka spaja sa površinom kartice. U ovom vidu štampanja , glava štampača nikada ne dodiruje karticu.

Ovaj proces nam omogućava da štampamo sliku do samih ivica kartice. To znači da je cela površina kartice prekrivena , dok kod DTC štampača uvek ostaju male bele površine na ivicama kartica.

Kada koristimo retransfer štampu, možemo uvideti veliko poboljanje u slikama u odnosu na DTC štampu. Ovo je odličan izbor za kartice ako planirate da ih koristite za duže vremenske intervale.

Još jedna veliak pogodnost retransfer štampe je što može da štampa na neravnim površinma kao što je slučaj kod proximity kartica , smart kartica, ili kod kartica koje posle trebaju da se probuše.

Ako korostite retransfer štampu , preporučujemo da uzmete PVC/PET kartice a ne obične PVC kartice.

Nažalost, pošto retransfer štampa nudi mnoge pogodnosti u odnosu na DTC štampu, cena po kartici je veća jer morate da kupite retransfer traku .

Direct-to-Card vs. High Definition Printing

Okom godina, neki proizvođači su počeli da nude novije načine štampanja zvane High Definition Printing- Štampa visoke rezoucije (HDP). Ovaj način omogućava štampanje kartica profesionalnog izgleda sa veoma jarkim bojama koje se pružaju do samih ivica kartice. Međutim Direct-to-card štampači ostavljaju tanke bele linije uz same ivice kartice i njhove slike ne odaju tako jarke boje kao kod HDP štampe.

Pogledajte primerke ispod…

Roman Habov
Roman Habov
July 28, 2021
DRUGO

Razlike između “Retransfer” i “Direct-to card” štampanja

ACS JE DOBITNIK NAGRADE ZA INOVACIJE 2019

Čitač lične karte: 10 stvari koji mora znati pre da kupite